Írta: Abby Ellin 2021. április 9. A COVID-19 az oka a hajhullásnak

Írta: Abby Ellin 2021. április 9. A COVID-19 az oka a hajhullásnak

A HFMD tünetei közé tartozik a láz, a torokfájás, a szájfekélyek és a lapos, vörös bőrkiütés, amely a kézfejen és a talpon jelenik meg. A kiütés néha felhólyagosodhat, és megjelenhet a térdben, a könyökben, a fenékben vagy a nemi szervek területén. A vírus a hólyag folyadékában és magában a varasodásban is megtalálható, ezért az érintett területeket tisztán kell tartani, a nem fertőzöttek kerülni kell az érintést.

A HFMD általában enyhe tüneteket okoz 7-10 napig, de a szülők felkereshetik az egészségügyi szolgáltatót, ha gyermekük nem iszik eleget a folyadékpótláshoz, ha a tünetek súlyosak vagy 10 napon túl tartanak, ha a gyermek legyengült immunrendszerű. , vagy ha 6 hónaposnál fiatalabb.

A HFMD-t gyakran a coxsackievirus A16, coxsackievirus A6 és enterovirus 71 (EV-71) néven ismert enterovírusok okozzák.

A HFMD nem azonos a ragadós száj- és körömfájással, amely az állatállományt megfertőző betegség.

Enterovírus D68

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a D68 enterovírus (EV-D68) különösen veszélyes légúti tüneteket okozhat asztmás betegeknél. Ha olyan asztmás gyermeket gondoz, aki EV-D68-cal beteg, fontos, hogy kövesse az asztma elleni cselekvési tervét, és rendelkezésre álljon az asztma elleni gyógyszere.

Bárki, aki légúti betegségben szenved, forduljon orvosához, ha légzési nehézségei vannak, vagy ha tünetei súlyosbodnak. Azonnal forduljon orvoshoz, ha Ön vagy gyermeke légúti betegséget követően az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

Kar- vagy lábgyengeség Fájdalom a nyakban, hátban, karokban vagy lábakban Nyelési nehézség vagy beszédzavar Szemmozgási nehézség vagy lelógó szemhéj

Enterovírus A71 (EV-A71)

Az EV-A71 fertőzésnek enyhe tünetei lehetnek (például HFMD esetén), vagy egyáltalán nem jelentkezhetnek. Ritkán a fertőzés olyan súlyos neurológiai betegségekhez vezethet, mint az agyhártyagyulladás, az agyvelőgyulladás (az agy és a gerincvelő duzzanata), vagy egyfajta bénító betegség, az úgynevezett akut petyhüdt myelitis (AFM).

Ritkán dokumentáltak olyan eseteket, amikor a központi idegrendszer EV-A71-gyel történő fertőzése agytörzsi agyvelőgyulladáshoz, szív- és légzési elégtelenséghez vezetett.

Források, amelyeket szeretünk

Betegségellenőrzési és -megelőzési központok (CDC)

A CDC honlapján rengeteg naprakész információ található a nem polio enterovírusokról, beleértve azt is, hogy milyen tüneteket és szövődményeket okozhatnak, hogyan lehet megakadályozni a fertőzés terjedését, valamint egy szakasz a járványkitörésekről és a felügyeletről.

Egészséges Gyermekek. org

Az asztmás csecsemőknél és gyermekeknél nagyobb a kockázata a légzési problémák és az enterovírus fertőzések szövődményeinek kialakulásának, ezért fontos, hogy a szülők hozzáférjenek a témával kapcsolatos megbízható információkhoz. Egészséges Gyermekek. org, az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia, éppen ezt kínálja.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Enterovírus-megfigyelési irányelvek: Iránymutatások az enterovírus-megfigyeléshez a gyermekbénulás felszámolására irányuló kezdeményezés támogatására. A WHO Európai Regionális Irodája és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja. 2015. Vírustaxonómia: The ICTV Report on Virus Classification and Taxon Nomenclature. Nemzetség: Enterovírus. Vírusok Taxonómiájának Nemzetközi Bizottsága. 2019. július. A hét betegsége: Enterovírusok. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. június. Nem polio enterovírusok: tünetek. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. augusztus. Enterovírus fertőzés: tünetek és jelek. EnteroVirus Alapítvány. Enterovírus D68. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. augusztus. Non-polio Enterovirus: egészségügyi szakembereknek. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2020. augusztus. Kéz-, láb- és szájbetegség (HFMD). Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. december Enterovírus: Amit a szülőknek tudniuk kell. Egészséges Gyermekek. org. 2019. március. Messacar K et al. Notes from the Field: Enterovirus A71 Neurologic Disease in Children – Colorado, 2018. CDC Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). 2018. szeptember. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb enterovírus

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. április 16

Miért nem aludtak jól az X generációs nők a járvány alatt?

Xer Ada Calhoun tábornok könyvet írt arról, hogy sok hozzá hasonló nő miért szembesül egy egyedülálló középkorú válsággal. Aztán beütött a világjárvány. Íme az ő véleménye a hogyanról. . .

Írta: Abby Ellin 2021. április 9

A COVID-19 a hajhullás oka?

Ha azon kapja magát, hogy szálakat veszít, a COVID-stressz lehet a bűnös.

Írta: Jessica Migala 2021. március 30

Kövesse nyomon a Vaxot: Működik-e a COVID oltásbiztonsági rendszer a mellékhatások nyomon követésére?

Az egészségügyi ügynökségek továbbra is figyelemmel kísérik az oltások biztonságosságát, de mikor lesznek adataik a nyilvánosság rendelkezésére?

Serena Marshall 2021. március 29"

Néhány egyszerű módosítással az életmódján javíthatja az emésztést. iStock; Mindennapi egészség

Emésztőrendszere lebontja az elfogyasztott ételeket a szervezetének szükséges tápanyagokká. Ha figyelmen kívül hagyja az emésztőrendszer egészségét, szervezete problémákba ütközhet az alapvető tápanyagok felszívódásával.

Az elfogyasztott ételek és az életmód, amelyet élsz, közvetlen hatással vannak emésztőrendszered egészségére. Az emésztőrendszer egészségének javítása érdekében tett lépések elősegíthetik az emésztőrendszer hatékonyabb működését, és javíthatják általános egészségi állapotát és jó közérzetét.

Nem tudja, hol kezdje? Próbálja meg ezeket a stratégiákat beépíteni a mindennapi életébe, hogy a dolgok zökkenőmentesen menjenek:

1. Egyél magas rosttartalmú étrendet. Maria Adams, MS, MPH, RDN, a Halsa Nutrition tulajdonosa és a Massachusetts állambeli Beverly állambeli Endicott College táplálkozástudományi adjunktusa szerint a rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben gazdag étrend fogyasztása javíthatja az emésztést. Egészség. "A rostban gazdag diéta segít abban, hogy a táplálék áthaladjon az emésztőrendszerben, így csökken a székrekedés valószínűsége," Adams azt mondja, hozzátéve, hogy a rostban gazdag étrend segíthet megelőzni vagy kezelni a különféle emésztési betegségeket, mint például a divertikulózis, az aranyér és az irritábilis bél szindróma (IBS). Ezenkívül segíthet az egészséges testsúly elérésében vagy fenntartásában.

2. Szerezzen be oldhatatlan és oldható rostot is. Fontos, hogy mindkét típusú rostot fogyasszuk, mivel ezek különböző módon segítik az emésztőrendszert. "Az oldhatatlan rostokat, más néven durva takarmányokat, a szervezet nem tudja megemészteni, ezért hozzájárul a széklet tömegének növeléséhez," mondja Adams. "Az oldható rostok felszívják a vizet, és segíthetnek megelőzni a túl vizes székletet. " Az oldhatatlan rost jó forrása a búzakorpa, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák; oldható rostot kaphat zabkorpából, diófélékből, magvakból és hüvelyesekből.

3. Korlátozza a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását. "Általában a zsíros ételek lassítják az emésztési folyamatot, így hajlamosabbak a székrekedésre," mondja Adams. De mivel fontos, hogy az étrendben egészséges zsírt vigyen be, Adams azt javasolja, hogy a zsíros ételeket magas rosttartalmú ételekkel párosítsa, hogy a dolgok gördülékenyebben haladjanak.

4. Válassz sovány húsokat. A fehérje elengedhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, de a zsíros húsdarabok emésztési zavarokhoz vezethetnek. Amikor húst eszik, válasszon sovány darabokat, például sertéskarajt és bőr nélküli baromfit, és korlátozza az adagok méretét, és töltse meg tányérját rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonával, gyümölcsökkel és zöldségekkel.

Legújabb az emésztőrendszer egészségében

Fogyasztói útmutató a hasnyálmirigy enzimpótló terápiájához (PERT)

7 módszer, hogy megszabaduljon a puffadástól egy nagy étkezés után

Melyek az ételmérgezést kiváltó élelmiszerek gyakori okai és típusai?

9 gyakori emésztési állapot felülről lefelé

Tekintse meg az összeset az Emésztőrendszer egészsége című részben

5. Iktasson be probiotikumokat – és prebiotikumokat – az étrendjébe. A probiotikumok ugyanazok az egészséges baktériumok és élesztőgombák, amelyek természetesen jelen vannak az emésztőrendszerben. "Segítenek megőrizni a szervezet egészségét azáltal, hogy küzdenek a helytelen táplálkozás, az antibiotikumok és a stressz hatásai ellen," mondja Adams. Ezenkívül a probiotikumok fokozhatják a tápanyagok felszívódását, segíthetnek a laktóz lebontásában, erősíthetik az immunrendszert, és esetleg még az IBS kezelésében is segíthetnek. Adams azt javasolja, hogy az emberek naponta egyenek jó probiotikumforrásokat, például alacsony zsírtartalmú joghurtot vagy kefirt.

A probiotikumok mellett a prebiotikumok is segíthetik az emésztést. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szerint a prebiotikumok táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára, és segítik őket az egészséges baktériumok bélrendszerében. A prebiotikumok számos nyers gyümölcsben, zöldségben és teljes kiőrlésű gabonában találhatók, beleértve a banánt, a zabot, a hagymát és a hüvelyeseket.

6. Ha emésztési problémái vannak, próbálja ki az alacsony FODMAP diétát. Az erjeszthető oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP) élelmiszerek, amelyek a szénhidrátok fajtái, néhány ember számára nehezen emészthetők meg. Ha tudja, hogy IBS-e van – vagy ha egyszerűen olyan tünetekkel küzd, mint a hasi görcsök, gázosodás, puffadás és hasmenés –, az alacsony FODMAP-tartalmú diéta némi enyhülést jelenthet. Ezt a diétát rövid ideig be kell tartani, hogy megállapítsák, mely kiváltó ételeket érdemes kerülni a könnyebb emésztés érdekében. Dolgozzon együtt egy regisztrált dietetikus táplálkozási szakértővel (RD vagy RDN), aki erre a területre specializálódott, hogy biztosítsa étrendjének egészségességét, miközben kitalálja, mely https://harmoniqhealth.com ételeket kell végleg kiiktatni az étrendből.

7. Egyél menetrend szerint. Adams azt mondja, hogy az étkezések és az egészséges ételek rendszeres fogyasztása segíthet megőrizni emésztőrendszerét a legjobb formában. Törekedjen arra, hogy minden nap körülbelül ugyanabban az időben üljön le reggelizni, ebédelni, vacsorázni és harapnivalózni.

8. Maradj hidratált. Adams szerint a sok víz fogyasztása jót tesz az emésztőrendszer egészségének. A rostok vizet vonnak be a vastagbélbe, hogy puhább, terjedelmesebb székletet hozzanak létre, és könnyebben áthaladjanak rajta.

9. Hagyja ki a rossz szokásokat: a dohányzást, a túlzott koffeint és az alkoholt. Az alkohol, a cigaretta és a túl sok kávé vagy más koffeintartalmú ital zavarhatja az emésztőrendszer működését, és olyan problémákhoz vezethet, mint a gyomorfekély és a gyomorégés.

10. Gyakorolj rendszeresen.  "A rendszeres testmozgás segít abban, hogy az élelmiszerek mozogjanak az emésztőrendszerben, csökkentve a székrekedést," mondja Adams. Az aktív maradás segíthet az egészséges testsúly megőrzésében is, ami jót tesz az emésztőrendszer egészségének. Legyen fontos a rendszeres testmozgás beépítése a heti menetrendbe.

11. Kezelje a stresszt. Adams szerint a túl sok stressz vagy szorongás az emésztőrendszer túlpörgését okozhatja. Keressen olyan stresszcsökkentő tevékenységeket, amelyeket élvez, és gyakorolja azokat rendszeresen.

Erica Patino további jelentése

Legújabb az emésztőrendszer egészségében

8 módszer, amellyel a probiotikumok javíthatják az emésztést

Teljes útmutató a probiotikumokról és azok hatásáról

9 módja annak, hogy minden nap több probiotikumot együnk

Hasznos lehet-e a probiotikum-kiegészítő?

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb emésztőrendszeri egészség

Kapcsolat a bélmikrobióma és az egészsége között

Tudjon meg többet erről a feltörekvő kutatási területről, és arról, hogy milyen lépéseket tehet a bélmikrobióma egyensúlyának megőrzése érdekében.

Írta: Erica Patino 2020. június 10

Az egészségtelen bél 9 jele – és mit tehetsz ellene

Miután meghatározta, hogy mit kell keresnie, tervet készíthet a bélrendszer helyreállítására.

Írta: Erica Patino 2020. június 10

Az új irányelvek szerint a probiotikumok nem ajánlottak a legtöbb emésztési rendellenesség esetén

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság új irányelveiben azt állítja, hogy nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a probiotikumok képesek kezelni a Crohn-betegséghez hasonló állapotokat. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. június 10

Egy kisebb tanulmány szerint a fiatalkori mérgező vegyszerek expozíciója a cöliákiához kötődik

Az úgynevezett endokrin rendszert károsító vegyszerek, amelyek olyan termékekben találhatók, mint a peszticidek, tapadásmentes edények, valamint a ruhákon és kárpitokon használt tűzgátló anyagok. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. május 21

A székletátültetés segíthet néhány antibiotikum-rezisztens baktériummal fertőzötten

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy további kutatásokra van szükség az ellátás ezen alternatív megközelítésének hatékonyságának teszteléséhez.

Szerző: Linda Thrasybule 2020. május 20

8 módszer, amellyel a probiotikumok javíthatják az emésztést

A probiotikus ételek és étrend-kiegészítők számos emésztési problémát segíthetnek enyhíteni. Tudja meg, mi a jó ebben a „jó baktériumban. ”

Írta: Erica Patino 2020. május 12

Segíthet az almaecet a Crohn-betegség kezelésében?

Nincs bizonyíték arra, hogy terápiás hatást gyakorolna az IBD-re emberekben, de elméletileg az almaecet hasznos lehet.

Szerző: Quinn Phillips 2020. január 21

A Zantac lekerült a gyógyszertárak polcairól a rákkeltő félelmek miatt

Bár a ranitidin tartalmú gyógyszereket nem hívták vissza, a boltok túlzott óvatosságból intézkednek. Tudja meg, érdemes-e folytatnia. . .

Becky Upham 2019. október 3

7 tipp gyulladásos bélbetegséggel való utazáshoz

Írta: Tina Aswani Omprakash 2019. augusztus 30

A hétvégi hosszú IBD-retreat segített megszereznem a Crohn-kóromat

A Everyday Health blogger, Tina Aswani Omprakash bemutatja tapasztalatait egy hétvégi elvonuláson az IBD-vel küzdő nők számára.

Írta: Tina Aswani Omprakash 2019. augusztus 23"

A nehézfémmérgezést bizonyos fémek felhalmozódása okozza a szervezetben az élelmiszerrel, vízzel, ipari vegyi anyagokkal vagy más forrásokkal való érintkezés következtében.

Míg szervezetének kis mennyiségű nehézfémre van szüksége a normális működéshez – például cinkre, rézre, krómra, vasra és mangánra –, a mérgező mennyiségek károsak.

Ha a test lágyszövetei túl sok halmozódnak fel ezekből az anyagokból, az ebből eredő mérgezés súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

A nehézfémmérgezés jelei és tünetei

A nehézfémmérgezés tünetei a toxicitást okozó fém típusától függenek, és a nehézfémmérgezés okozta tünetek időtartama attól függően változik, hogy milyen típusú fémnek volt kitéve.